Зависимостта от тръбата е и от двете ѝ страни!

Все по-често ни се натрапва основният наратив на руската пропаганда: Европа зависи напълно и не може без руската енергия. Това, което Путин и неговите говорители обаче премълчават е, че Русия е още по-зависима от енергийните доставките към европейските си клиенти, тоест от техните плащания.
“Спрете вноса на петрол и газ от Русия и войната в Украйна ще приключи до месец-два”, каза Андрей Иларионов, бивш икономически съветник на Путин.

Европа безспорно е зависима от Русия по отношение на доставките на газ и нефт. Но и безспорно, макар и на по-висока цена, може да се справи без тях. Според френския правителствен Съвет за икономически анализи (Conseil d’Analyse Economique) пълно петролно и газово ембарго би струвало на Европейския съюз 0,2-0,3% от икономиката му. Или около 100 евро на възрастен европеец.

Русия обаче е много по-зависима от европейския пазар. В момента газът е най-важният източник на приходи за руския държавен бюджет. Ако Русия не може да го продава в Европа, тя ще трябва да намери нови купувачи. Често като заместител се спряга Китай, но едно просто сравнение показва, че това е практически невъзможно: миналата година Европа е закупила от Русия 145 млрд. куб. м. газ, а Китай – само 10 млрд. куб. м. Поне в средносрочен план газът от Русия трудно може да се продава на други пазари поради липсата на инфраструктура за пренос. С технологии за втечняване Русия също не разполага.

Така при наложено от страна на Европа ембарго, голяма част от добития природен газ ще трябва да се изгори в атмосферата без да се използва или да остане в земята, докато се изгради нова инфраструктура. Да се намери заместител на европейския пазар е практически невъзможно.

Играта с газа

Време е Европа да удари агресора в центъра на неговата власт – политическата игра с газа. Пълно ембарго на енергийните доставки от Русия би било именно такъв удар. Ако то не се приложи бързо, войната в Украйна, която вече причинява големи икономически проблеми за Европа, ще се удължи, а е възможно да се пренесе и върху други държави. Ембаргото ще лиши Путин от финансовите средства за продължаване на войната и ще го отслаби значително.

Всички искаме войната да приключи възможно най-бързо. Няма съмнение и в това, че Русия не трябва да я спечели. В противен случай европейската архитектура за сигурност ще бъде застрашена в дългосрочен план. Готови ли сме обаче солидарно да допринесем за бързия й край? Аз мисля, че трябва да платим тази цена.

Вижте също