Защитата на водачите в листите осигурява несъразмерно предимство на “преференциите” на партийните централи.



❗ След като всички видяхме #листите и първоначалното вълнение започна да се замества от въпроси от типа – как е възможно този или онзи партиен функционер да води тази или онази (а в някои случаи и по две) ключови листи, е време за отговори!
⁉ Защото в рамките на година и половина за четвърти път ще трябва да гласуваме, а повечето партии ни предлагат “още от същото” (че и по-лошо в много случаи) и за пореден път виждаме най-качествените хора поставени на задни места в листите, за сметка на гръмогласни и известни с неутолимия си апетит партийни функционери?!
✌ Ето моят отговор на този проблем – известен като “защита #водачите на листите”, или онази “дребна” подробност на БГ избирателен процес, при която бюлетините за дадена партия, но без преференция в тях, “по право” се броят за водача на листата?!! Е не е ли това хем дискриминационно спрямо останалите кандидати, хем подигравка с “равното” ни избирателно право по Конституция?
☝ Така че, още на първото заседание от есенната сесия на Висшия адвокатски съвет ще предложа на колегите, да упражним правомощието си по основния закон и да сезираме Конституционния съд за това откровено безобразие в изборния ни процес, водещо до апатия и все по-ниска избирателна активност, а оттам – и представителност на БГ политическата “класа”!
👉 А сега, хайде всеки от нас да погледне листата на формацията, която подкрепя/е подкрепил последно в избирателния си район, да погледне и водача на листата и да си зададе следните въпроси:
1) има ли той нещо общо с моя избирателен район?
2) някога нещо до момента свършил ли е за този избирателен район или поне с някой негов проблем ангажирал ли се е?;
3) на кое място в листата е човекът, който е родом от моя избирателн район, работил е с години и продължава да работи за него и се е борил публично за решаването на проблемите му?
‼ И ако отговорът не е задоволителен, всеки от нас може да изпрати горния проект на Искане до КС на Омбудсмана, на някоя от бъдещите парламентарните партии и въобще на някой от органите, компетентни да го отнесат до КС!

Вижте също