Забравихме ли моралната страна на путиновата агресия?

Навършват се вече пет пълни месеца от началото на агресията на Путин за разрушаваното и подчиняването на Украйна. Време, в което с военна сила по цялата територия на страната се провежда инвазия за безогледното заличаване на материалната и духовната култура на украинците.

Решителното, смело и жертвоготовно противопоставяне на цялата украинска нация срещу агресора. А това буди респект, без преувеличение, у всеки нормален човек на планетата.

Светът осъди и наложи санкции на Русия в лицето на общото събрание на ООН, Съвета на Европа, Европейския парламент, ЕС и НАТО, международните организации от всякакъв род и дейности, световните медии.

Но в последно време като че ли моралният аспект от престъпната война на Путин се измества по посока на материалните й измерения на ресурните трудности и битови потребности пред гражданите на демократичните държави.

Това е разбираемо. Санкциите трябва да бъдат целенасочени и ефективни, за да не се стигне до хаос и неуправляеми кризи. Те трябва да продължават координирано и да се засилват.

И все пак

Оставаме ли достатъчно нащрек, за да не се измести фокусът от моралната страна на путиновата агресия? За наистина извършвания погром над една независима държава, за жестокостите над един цял народ. За причиняване на смърт на цивилни, на жени и деца, за прогонване на милиони хора от домовете и държавата им. За насилствена депортация на население от окупираните украински територии в Русия по сталински модел. За издевателствата и мъченията над всеки, който се изправя срещу агресията и е попаднал в ръцете на окупаторите.

Не е ли крайно време?

Незабавно, освен грижата за газа и инфлацията, светът да се върне отново на полето на чисто човешката чувствителност. Да започне, както в началото на войната, да измерва действията на Русия по най-високите стандарти за защита на международното право. И да изправя всекидневно на стената на позора и презрението извършителите на престъпления против мира и човечеството – управляващите в Кремъл.

Безусловно прави са украинците да настояват пред международната общност руският режим да бъде поставен и да се държи във всякаква изолация, за да не се осъществи планът му от тяхната държава, от независима Украйна в международно признатите й граници, да се къса парче по парче, чрез анексиране и “референдуми” по хитлеристки.

Сякаш демоните на Хитлер и Сталин са в зловеща прегръдка над земята и хората на независима Украйна…

Димитър Сяров

Вижте също