За продължаващия рекет “екостикер”

‼ След като ми писаха десетки и десетки хора, възмутени от продължаващия рекет екостикер, а и особено след като онзи ден го видях лепнат и на трамвай в София, реших да сезирам министъра на транспорта по проблема!

🤨 За съжаление, предшественикът му нищо не свърши по темата. А у сегашните депутати не виждам особен ентусиазъм да решат този проблем. Дали било то законодателно, или по пътя на парламентарния контрол.

☝ А вече повече от 9 месеца и граждани и бизнес плащат за по-скъп с 30-40% Годишен технически преглед /ГТП/. Тъй като последният вече е 2 в 1 в “екостикера” и включва и “замерване” на отработените газове и записване на тази информация в “чипа” във въпросния екостикер, за да може последното да се отчита дистанционно от специални четци.

⁉ Само че, нито четци съм чул да са инсталирали в някоя община в страната, нито мерки по Закона за чистотата на атмосферния въздух да са реално въведени срещу пушещите стари автомобили. За да може да има смисъл цялото това харчене на парите и нервите на хората!

👉 А всичко можеше да се случи далеч по-лесно и без допълнителни разходи за гражданите и бизнеса. Като в европейска държава. Ако вместо да ни пробутват (срещу заплащане, естествено) в много случаи ненужния “екостикер” (напр. на електромобили, трамваи, ремаркета, мотоциклети, трлейбуси, каравани и т.н.), информацията директно и електронно се разчита по номера на МПС-то от монтираните камери за контрол на трафика в градовете и извличане на данните за екокатегорията от базата данни на Министерство на транспорта!

👉👉 Така, както вече успешно работи контролът върху спазването на бус лентите. С монтираните специални камери, следящи безкомпромисно за нарушители. Които веднага след това получават “честитка” с глоба по пощата!

Вижте също