СТАБИЛНИТЕ ПУБЛИЧНИ ФИНАНСИ СА ОСНОВАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ И НА ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ

Преди малко повече от 20 години правителството на ОДС направи буквално революция в най-новата история на България. Върна България в Европа, договори членство в НАТО и балансира бюджета.

За пръв път от десетилетия нямаше дефицити и нови дългове, заробващи бъдещите поколения. Последваха години на бърз икономически растеж, рекордни инвестиции и стремително нарастване на доходите.

Защото СТАБИЛНИТЕ ПУБЛИЧНИ ФИНАНСИ СА ОСНОВАТА НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ И НА ПОВИШАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ.

Вече сме 2022г. и имаме „промяна“ – само три месеца след приемане на Закона за Държавния бюджет за 2022г. вече имаме първата актуализация. Очакваме и „актуализация на актуализацията“, по подобие на „ремонт на ремонта“. И двете много скъпи и много калпави. И всичко това, правено „на крак“, без анализ на последствията, без широко обсъждане, на тъмно…

Накратко каква е „промяната“:

– Харченето на парите на данъкоплатците нараства стремглаво до 65 127 100 000 лева.

– Това прави средно по 10 000 лева на всеки български гражданин, включително бебетата и децата.

– Или около 20 000 лева на данъкоплатец.

Не, правителството няма да ви даде по 10 хиляди на член на семейството – ще ви вземе толкова!

За сравнение, през 2016 година държавата похарчи двойно по-малко – само 32.5 милиарда. И критикувахме, с право, че харчи прекалено много.

Тези пари, разбира се, ги няма. Дори след поредното „подстригване“ на данъкоплатците, приходите се очаква да бъдат „само“ 58 898 700 хиляди лева.

Откъде ще дойде разликата – от вече утвърдилата се практика на „Шоуто на Кирил и Асен“ – рекорден дефицит от 7 638 700 000 лева. Само за една година!

Естествено, това означава и още нови дългове – за 2022г. „Шоуто на Кирил и Асен“ планира да вземе нови десет милиарда и триста милиона лева дългове. За сметка на данъкоплатците, разбира се.

Десет милиарда нов дълг, само за една година. Без яснота за какво ще бъдат похарчени. Съсипахме Орешарски от критика, че искаше да вземе един милиард.

И така да обобщим

Това правителство планира да похарчи 65 милиарда лева, от които 7 милиарда и половина дефицит и над десет милиарда нов дълг (рекордно харчене на пари в историята на България).

Апропо, докато четете този пост държавният дълг ще е нараснал със около 120 хиляди лева, за час с около милион и триста хиляди лева. И това единствено и само с цел да си купят управляващите гласове за следващите избори.

П.С. За реформи като съкращаване на бюрокрацията, намаляване на административния произвол над дребния бизнес и редовия данъкоплатец или „доплащанията“ в здравеопазването – Забравете! Нито дума!

Вижте също