Клишета и общи пожелания не са достатъчни за доверието на избирателите

Избори, избори....

Избори след избори отегчиха избирателите от пожелателните програми и послания. А сложните коалиции показаха, че те често биват изоставяни и пренебрегнати в името на компромиса и стабилността. На следващите избори клишетата и общите пожелания няма да са достатъчни, за да спечелят доверието на избирателите и гласове в урните. Българските граждани прагматично и рационално ще търсят повече конкретика, яснота и честност от тези, които се борят за доверието им.

Сега е времето очертаващите се предизборни или следизборни коалиции да поработят усърдно върху съгласуването и изготвянето на общата си управленска програма. Защото времето за „анализи“ изтече!

Ще дам пример със здравеопазването. Там реформите са изключително належащи, но визия за тях все още липсва. Този път избирателите очакват ясна заявка и отговор на спорните, но важни въпроси. Като например:

– Уточняване на собствеността и статута на болничните заведения;

– Демонополизация на здравната каса;

– Клиничните пътеки като инструмент за остойностяване на здравните услуги…

Тези, които имат желанието и самочувствието да поемат управлението на страната, този път трябва да са готови с отговори и решения. Също така да са подготвили първите стъпки в следващия управленски мандат. Не само в сферата на здравеопазването и не само в собствената си програма.

Само добрата подготовка е гаранция за успех. А честността към избирателите и спазването на поетите ангажименти ще бъдат ключови критерии за избора и подкрепата им.

Вижте също