Газът на Путин всъщност е „новичок“ за българската демокрация

Газът на Путин, Булгаргаз и предсрочните избори през октомври

Булгаргаз е „проектиран“ като продължение на тръбата на Газпром в газопреносната мрежа на територията на България. Кранът й се държи и може да бъде завъртан в едната или в другата посоки само от руснаците. И те го правят, като поставят и свалят правителства у нас.

Предсрочните избори през октомври ще бъдат тест и за това – дали тази зависимост ще продължи? Претендентите за властта трябва ясно да заявят своята позиция.

Като че ли се разделихме с манипулативната мантра на путинофилите, че България може да бъде “мост” между ЕС и НАТО – от една страна и Русия от друга. Дали същите ще продължат с настояването, че без руския газ сме обречени?

Такива внушения ни тровят през медиите от сутрин до вечер, сякаш с “новичок”. Дано повече хора прозрат, че няма как да бъдем посредник, както и че газовата и енергийната зависимост на България от Путин имат алтернатива.

Русофилите-националисти, социалистите, самият Радев се обявяват за това – ние българите да защитаваме “българския национален интерес” именно тук в България! Това е в противоречие с апелите за преговори с Газпром.

Да възложим управлението на тези, които ще намерят гарантирана алтернатива и ще спрат изтичането на българските ресурси към Русия. Тези схеми  се осъществяват от олигархичните кръгове в България и осигуряват съществуването им.

Не трябва да подценяваме факта, че ожесточената хибридна война на Путин с всеки изминал ден излага на риск както България, така и всички страни членки на ЕС и НАТО.

В дните до изборите, а и след това, най-важен приоритет за демократичната общност в България трябва да бъде обединението. С „меча“ на бюлетината този път да пресечем токсичната и безкрайно опасната зависимост от Кремъл.

Постигането на тази цел няма да е лесно.  Нужно е лидерство и безкомпромисна смелост!

Димитър Сяров

Вижте също