Цецка Бачкова: Общи листи с ПП може да отключат братоубийствена война при преференциите

В интервю за Българското национално радио, Цецка Бачкова определи критично ниското ниво на доверие в политическите лидери на дясната демократична общност като...

Снимка - БГНЕС
Снимка - БГНЕС

В интервю за Българското национално радио, Цецка Бачкова определи критично ниското ниво на доверие в политическите лидери на дясната демократична общност като основна причина за трудностите при съставянето на работещо реформаторско мнозинство за управление на страната.

Управленската коалиция не успя да покаже желание за реформи и осъществяване на тези реформи. Имаше амбиции, но не успяхме да видим в каква посока ще вървят реформите. Би имало смисъл в това едно технократско правителство да задвижи тези реформи.

Едно правителство би могло да се легитимира единствено през конкретна програма. Ако новият кабинет се състои от същите формации, трудно може да се работи дълго време в такъв формат.

Голяма част от десните избиратели се чувстват непредставени в политиките на правителството, затова и при тях се натрупва криза на недоверие, а дясното е разпокъсано от години.

“Много трудна беше тази коалиция. Не бих казала, че имаше добра възможност за координация на политиките с членовете и симпатизантите на партията. Широки формати на допитване до членовете и симпатизантите не са провеждани“, каза още Цецка Бачкова в предаването “Преди всички”.

“Голяма част от избирателите на ДСБ не са очаквали коалиция с БСП.”

Цецка Бачкова не смята, че коалиция с ГЕРБ е възможна след предсрочните избори.

“В дясното пространство има много разочаровани избиратели, които или гласуват с отвращение за по-малкото зло, или не гласуват.”

По въпроса за евентуално съвместно явяване на ПП и ДБ Бачкова вижда технически рискове.

“Първият от тях е реденето на листите. ДБ е коалиция от три партии – това се е случвало трудно и досега. Вторият риск е традицията нашите избиратели, десните, да гласуват с преференции. Това отключва братоубийствена война и създава разделителни линии за по-нататъшната работа на тази коалиция.”

Вижте също