Цецка Бачкова – за хаоса в политическото ни настояще

В последните години подценяването на идеологията и ясното позициониране на политическите партии доведе до непредвидимост в поведението им и до пренебрегване на ключови ценностни различия в името на „изчегъртването“.

На фона на променената международна обстановка и последвалата икономическа криза вследствие на инфлацията, стана обаче ясно, че разделителните линии между партиите с евроатлантическа и проруска ориентация, както и между дясното или лявото, не бива и не могат повече да бъдат неглижирани.

Политиката от край време функционира именно на базата на ясното дефиниране и отстояване на ценностите и интересите на определена част от обществото и това е честното отношение към избирателите. „Няма ляво, няма дясно“ е може би добър модел краткосрочно да се харесаш на всички, но лишава избирателите от сигурност и предвидимост и често ги кара да съжаляват за вота си.

При множеството разделителни линии в настоящия парламент, всеки, който се опита да състави ново мнозинство, неминуемо пресичащо някоя от тях, ще претърпи имиджова щета.

Амбициите на Румен Радев да владее парламента и изпълнителната власт през създавани и подвластни на него политически партии е заплаха за националната сигурност. Знаем кой определи кандидатура му още при първия мандат и кой я наложи. Прозорливата реплика за „фалшивия герой“ се оказа пророческа и дано подкрепилите го за втори мандат са осъзнали грешката и заблудата си.

Без промени в поведението на партийните лидери, следващи избори отново няма да произведат парламент с принципно и реформаторски настроено мнозинство.

Отговорността за силно представителство на демократичната общност в следващия парламент, способно да управлява страната без необходимост от безпринципна коалиция с БСП, е изцяло в ръцете на лидерите, които само преди месеци след подадени оставки се кандидатираха за още един мандат и дадоха заявка, че имат идеи, сили и желание да водят общността в правилната посока.

От тях трябва да тръгне инициативата за обединение на разпиляното автентично дясно, за събиране на разпилените избиратели и завихряне на гражданската енергия в нещо истински голямо.

Надвисналата от Путин опасност изисква да надмогнем егото си, да се обединим около ценностите и принципите си и да се фокусираме върху истински важните неща.

Малкият бизнес, данъкоплатците и техните деца са забравени от години и имат нужда от своето силно дясно, което да отстоява интересите им и да работи за по-добро бъдеще.

Вижте също