БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ЛИДЕРИ, А НЕ ОТ ВЪЖЕИГРАЧИ

Днес Кирил Петков доказа, че като политик и държавник освен опит, му липсват и така нужните за един национален лидер смелост и далновидност.

Нека го кажем ясно: червените линии, които премиерът иска да бъдат загърбени, всъщност се наричат принципи. Ясно е, че когато си паднал с парашут в политиката, отстояването на принципи е непонятно за теб. Политиката обаче от векове функционира именно на базата на отстояването на принципи. Затова има политически партии и различни идеологии. И няма нито една партия и нито един политик, които да са оцелели дългосрочно без ясно позициониране и без идеология.

Разбираеми са опитите на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ да не се позиционират ясно в политиката, за да се харесат на всички избиратели. В това изкушение са изпадали мнозина. Само че, както е казала Маргарет Тачър: 👉 “Да стоиш по средата на пътя е много опасно – удря те трафикът и от двете страни“.

И ако „леви цели с десни политики“ звучеше просто смешно, то в позиционирането на България по отношение на войната и агресията на Путин среден път няма. Или помагаш с оръжие, или обслужваш Путин. Или си на страната на жертвата, или си на страната на агресора. Или си на страната на партньорите си и участваш активно в общите усилия. Или си предателят, който вреди отвътре.

Никаква стабилност не може да има в България, ако министър-председателят няма смелостта да задава посоката и да води, а вместо това влиза в ролята на посредник и медиатор. България има нужда от лидер, а не от въжеиграчи. И не става само с усмивки, трябва и солидна доза смелост и решителност.

Вижте също