Митрофанова е провален посланик

Посланик Митрофанова се провали в мисията си на посланик на меката сила. Явно е била надценена от пратениците си. Путин вероятно е очаквал от нея да надделее над антируските настроения. Има нещо обаче, което не беше предвидено в сметките на Кремъл и то е, че с агресията си към европейските народи Русия роди неприязън дори у българите. България бавно, но сигурно се еманципира от натрапения “голям брат” и се отърсва от страховете си.

Митрофанова отправя ултиматум към българското правителство да оттегли нотата за отзоваване на 70 руски дипломати. В противен случай ще бъде закрита мисията на Русия в София. И това при факта, че България наскоро бе обявена за неприятелска държава.

Но двете страни и друг път в историята си са прекратявали дипломатическите си отношения и Земята не е спряла да се върти. И други големи развити държави нямат посолства в България. С Канада, Австралия и Нова Зеландия България е в прекрасни отношения и без техни представителства в София.

Едно прекратяване на дипломатическите връзки за известно време може да бъде предпоставка за преосмисляне на имперското отношение на Русия към България. А също да породи дипломация на ново, равнопоставено ниво.

Дори и Руската федерация да реши да запази своето посолство в София, г-жа Митрофанова ще продължи да бъде провален посланик с недопустимо поведение, който трябва да бъде отзован. Ето защо припомняме, че участници в “Десен форум” инициирахме петиция за обявяване на посланик Митрофанова за персона нон грата през март 2022 г. Петицията е подписана от над 3 500 души. На следния линк можете да подпишете петицията и вие.

Петиция за обявяване на посланик Митрофанова за персона нон грата

Вижте също