КАКВА Е ИСТИНАТА ЗА РУСКИЯ ПЕТРОЛ И ДЕРОГАЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ?

На 30.05.2022г. Европейският съвет прие шестия пакет санкции срещу Руската военна агресия в Украйна.

Безкрайно трудното съгласие, което беше постигнато от европейските лидери, трасира пътя към окончателното освобождаване на Европа от пагубната зависимост от руски фосилни горива.

На фона на това проясняване и отрезвяване на европейската политика, България отново потъва в лепкавата каша на неясните политически послания и евтин тарикатлък.

Вчера Кирил Петков се похвали, че е договорил дерогация за България до края на 2024г. с аргумента, че рафинерията на Лукойл има техническа необходимост от пренастройване на производствения процес, за да започне да оперира със суровина, различна от тази, която внасяме от Русия.

В статията, с която Европейският съвет обявява на сайта си шестия пакет санкции, тази дерогация не е спомената по никакъв начин. Съобщенията в световните медии също не отбелязват подобен факт.

Освен това, много енергийни експерти в България публично изразяват категорични становища, че рафинерията може да работи с различни от руските суровини, без да се налага сложно и времеемко пренастройване на производствения процес.

В тази връзка, пред българското общество възникват поне два много важни въпроса:

1. Договорил ли е наистина Кирил Петков дерогация за България до края на 2024г. и ако го е направил, защо липсва информация за това, освен неговото собствено изявление?

2. Валидни ли са аргументите, с които е поискана дерогация и на базата на каква информация са формулирани тези аргументи?

Защото ако се окаже, че рафинерията Лукойл Нефтохим може безпроблемно да работи с различни от руските суровини, тогава явно министър председателят е бил подведен и от това произтича много сериозна лъжа, с която той аргументира искането за дерогация.

Дали и от кого е подведен министър председателят? Министърът на енергетиката и представителят на България в съвета на директорите на Лукойл замесени ли са в това?

Тези въпроси изискват незабавен и категоричен отговор, защото създават огромни рискове пред международния авторитет, вътрешнополитическата стабилност и националната сигурност на България.

Десен форум се обръщаме към всички депутати, които не искат България да бъде сочена като ТРОЯНСКИЯ КОН на Кремъл в ЕС и НАТО, а българските граждани да плащат най-високите цени за горива, да сформират ВРЕМЕННА ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ, която в най-кратък срок да извърши проверка и да формулира заключение по следните въпроси:

1. Договорена ли е дерогация за България във връзка с шестия пакет санкции срещу Русия?

2. Необходимо ли е технологично пренастройване на производствения процес на рафинерията Лукойл Нефтохим, за да работи с различна от руската суровина и в какъв срок може да се извърши това пренастройване?

3. Какви са конкретните основания, с които Кирил Петков аргументира твърдението си, че е необходимо пренастройване и е нужна дерогация до края на 2024г.?

4. Как ще се гарантира на българските граждани, че ползите от евентуална дерогация ще се отразят на крайните цени на горивата, а не на печалбите на Лукойл Нефтохим, на затвърждаването му като монополист на пазара на горива и на утвърдените вече корупционни схеми и практики?

5. Как ще се гарантират данъчните плащания от страна на Лукойл Нефтохим и какви ще са постъпленията или загубите за бюджета при влизане в сила на тази мярка?

Вижте също