За ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ на ЧЕТВОРНАТА КОАЛИЦИЯ

Ден след гласуването на срамното и безсмислено решение за ремонт на техниката на Украйна (вместо за категорична подкрепа, както правят партньорите ни от ЕС и НАТО), днес цял ден депутатите се занимаваха със себе си: коя партия колко представители да има в дадена комисия и как едни формации от управляващата коалиция били ощетени, за разлика от други и трябвало да бъдат компенсирани…

След като ИТН представиха предложението си, да бъдат „компенсирани“ с по един член в Конституционната и Бюджетната комисии за сметка на представители на Демократична България, напрежението се покачи. И за да не експлодира коалицията, спешно и в нарушение на правилника по време на поисканото прегласуване на предложението на ИТН (което мина първият път), бе взета почивка, за да се правят пазарлъци в кулоарите.

След повече от час „почивка“ (т.е. партийни пазарлъци), последва възобновяване на заседанието и отхвърляне на проблемните предложния на ИТН. Но излагацията не спря дотук – в нарушение на редица разпоредби на парламентарния правилник, бяха внесени 2 нови проекторешения, които хем да трудоустроят двама депутати от недоволния коалиционен партньор, хем да не ощетяват ДБ, т.е. да не им вземат места от комисиите. Соломоновото решение се оказа – да се увеличи числеността на двете проблемни комисии и допълнителните бройки да се дадат на ИТН?!

Всъщност, същественото от целия този срамен политически пазарлък е, че когато депутатите са лично заинтересовани (за участие в комисия има добавка към заплатата), проекторешения могат да се внесат, обсъдят и гласуват в ЕДИН И СЪЩИ ДЕН – без да са разгледани от ресорната комисия и без да е изготвен доклад по тях!

Когато обаче трябваше да се гласува проекторешението за реално подпомагане на Украйна с техника и защитно въоръжение и БСП чертаеха „червените линии“ за излизане от коалицията, проектът на решение на Демократична България, внесен на 1-ви април, НЕ СЕ гледа в зала повече от месец по всякакви процедурни хватки – нямало доклад по него на водещата комисия, не бил раздаден въпросният доклад достатъчно рано на депутатите преди заседанието и прочие. И през цялото това време иначе активните на думи вносители на проекторешението от ДБ си мълчаха и чакаха ли чакаха, докато накрая излязоха в 2-седмична Великденска ваканция?!

Затова и днес украинският външен министър Кулеба написа в социалните мрежи, че Украйна преминава бързо от съветско към съвременно въоръжение и украинците бързо се учат как да се защитават с него – даже по-бързо, отколкото някои правителства вземат решенията си, дали да помогнат на нападнатия украински народ срещу агресора!

Госпожи и господа депутати, наричащи се демократи, вашето поведение е срамно и недопустимо и навсякъде се нарича „ДВОЕН СТАНДАРТ“. И българските граждани го виждат и бъдете сигурни – ще ви потърсят политическа отговорност по-скоро, отколкото си мислите!

Петър Славов

Вижте също